Rom

Turistens Rom

Till skillnad från andra stora kosmopoler världen över har Rom inte så mycket multikultur i jämförelse utan känns väldigt genuint italienskt vart man än vänder blicken. Befolkningen består av ett varmt och modemedvetet folk som vet hur man lagar mat och roar sig. Italienska språket kan väcka passionen hos vem som helst och har man en gång satt sin fot i Rom, så kan man vara säker på att vilja återvända vid första chans man får.
 

Befolkning

Vatikanen
Rom har lite drygt 2,5 miljoner invånare, varav mer än 90 % är italienare. Andra nationaliteter som finns representerade i Rom är Rumänien och Polen samt Östasien och Peru. Då Rom är katolicismens centrala utgångspunkt för resten av världen så är det naturligt att de allra flesta Rom-bor är katoliker. Dock finns det en växande grupp muslimer bosatta i Rom och därför lät man år 1995 bygga Europas största moské i staden.

Annan kuriosa om Roms invånare är deras enorma intresse för mode. Få ställen i världen har så välklädd befolkning och i Rom är det långt ifrån bara kvinnans sak att vara självmedveten. Både män och kvinnor lägger stor vikt vid att se bra ut, modet uppdateras hela tiden och folket hänger med. Elegans är nog det mest passande ordet för att beskriva italienarnas stil.

Språk

Rom är Italiens huvudstad och italienska det officiella språket. Italienskan härstammar i rakt nedstigande led från latinet, som var det officiella språket i landet innan medeltiden. Latinet gav sedan fler, lite mer urvattnade utgreningar som t ex franska och spanska.

Italienska språket är känt för att vara väldigt melodiöst och uppfattas ofta som romantikst och passionerat. Operor världen över brukar sjungas på italienska, mycket då det är operans ursprungsspråk, men också för att språket i sig bidrar till en känsla för operan.

Klimat

Italien ligger omgärdat av Medelhavet, men Rom är ingen hamnstad utan beläget ca 2,5 mil inåt landet, intill floden Tiber. I Rom har man typiskt medelhavsväder, med heta somrar och milda vintrar. Bästa tiden att befinna sig i Rom är vår och höst (april-juni och september-oktober), då temperaturen brukar ligga runt behagliga 20-25 grader. Under juli och augusti kryper temperaturen sällan under 32 grader, men ofta högre och på vintern brukar man ha runt 12-13 grader, det kan dock hända att det blir nollgradigt under de kallaste dagarna. Rom får också sin beskärda del av regn, framför allt under vinterhalvåret.

Cuisine

Italiensk Pasta
Som andra medelhavsländer har Italien en aldrig sinande källa av delikata råvaror att njuta av. Landet har blivit känt som pastan och pizzans hemland, men när man besöker Rom finns det betydligt mer än så man måste smaka. Bruschetta är grillat eller rostat bröd som man gnuggar med vitlök och tomat, därefter saltar man lite och häller över olivolja – så enkelt och så gott. Fiori di Zucca Fritti är friterade aubergineblommor, fyllda med mozarellaost och ansjovis. En annan typisk rätt för Rom är Abbaccio som består av lamm tillagat i ugn med rosmarin, vitt vin och ansjovis. När det gäller desserter finns ju italiens klassiska Pannacotta som är delikat, men där bör man inte nöja sig. Testa också utsökta Maritozzi alla Panna som är en mjuk, söt bulle fylld med russin, toppdelen är glaserad och fylld med grädde. Dessa exempel är bara en handfull ur en uppsjö recept som är typiska för Rom. Naturligtvis får man inte missa resten av Italiens kök när man är där, olivoljan, parmaskinkan, mozzarellaosten, och det goda vinet såklart!

Nattliv

Rom erbjuder väldigt bra nattliv för den partysugne resenären. Många klubbar och diskotek är samlade nära varandra så att det är lätt att testa sig fram till ett hak man verkligen gillar. Området heter Testacio och där ligger nattklubb efter nattklubb på rad, ett väldigt poulärt ställe heter Coyote som även har en del utomhus. Var noga med klädsel, i ett land där stil är lika viktigt som attityd går det inte att komma med slitna sandaler och shorts till heta nattklubbar.

För lite lugnare nattliv finns en uppsjö av barer och restauranger som håller öppet även efter midnatt.

Pengar

Bankerna i Rom håller öppet från måndag till fredag mellan 8.30-13.30 och sedan en till en och en halv timme till på eftermiddagen, tider varier bankerna emellan. Det finns också vissa banker som håller öppet på lördagsmorgnar.

Vill man växla pengar i Rom så kan det göras på alla banker, växlingskontor, automatiska växlingsmaskiner som fungerar dygnet runt och ligger utspridda över staden eller på postkontoren. Valutan i Italien är Euro. Har man ett VISA-kort eller dylikt så klarar man sig i de flesta butiker och restauranger, man kan dessutom ta ut pengar till en liten avgift i någon av stadens många bankomater.