Rom

Boende och Hotell i Rom

Det är inte svårt att trivas i Rom, så mycket är uppenbart, men för att göra ens vistelse ännu mysigare är det bra att veta vilken sorts boende man är ute efter. Ofta är ekonomin en avgörande faktor när man väljer hotell eller vandrarhem, men även saker som läge och charmfaktor spelar stora roller. I Rom finns enorma mängder boendealternativ, från väldigt billiga till väldigt dyra, men det mesta går att finna i hjärtat av staden.
 

Lyx

Hotell
Den som är ute efter en lyxsemester i Den eviga staden har mycket att välja på, lyxhotellen i Rom finns framför allt i centrum och erbjuder allt man kan förvänta sig i en stad som denna.

Femstjärniga Hotel Splendide Royal ligger mitt i smeten och är inrett i 1800-talsstil, helt i motsats till den minimalism som är populär just nu. Hotel Splendide Royal får en att känna sig som en kunglighet, både p g a den lyxiga inredningen och det bemötande man får av hotellpersonalen, men sedan kostar det förstås därefter.

Andra lyxalternativ är St Regis Grand och Grand Hotel de la Minerve, båda har fem stjärnor och stilbenämningen klassisk lyx, så vill man skämma bort sig själv är dessa alternativ riktiga guldkorn.

Prisvärd charm

De flesta kan dock inte kosta på sig denna typ av boende och det behövs verkligen inte för att få en underbar, mysig och romantisk vistelse i Rom ändå. Det finns en uppsjö hotell som inte kostar skjortan men som ändå känns väldigt lyxiga och charmiga. T ex Palazetto degli Artisti som ligger vid Colosseum och har väldigt stilren och fräsch inredning, eller Hotel Gallia med fyra stjärnor, också centralt beläget. Hotel Turner och Hotel Garda som ligger på Via Veneto, en av Roms mest välkända gator, är också tjusiga hotell att kasta ett extra öga på.

Det finns även billigare hotell i staden, som ligger på runt 50 € per natt, t ex Hotel Giuggioli, Hotel Priscilla eller Domus Caesari – alla mycket eleganta och prisvärda, belägna i centrum förstås.

Budget

Om man reser till Rom för att stanna under en längre tid eller helt enkelt har en tight budget som inte tillåter extravagans så finns det riktigt billiga sätt att bo på i Rom. Att bo på vandrarhem kan vara ett roligt sätt att träffa andra resenärer och idag behöver de inte alls förknippas med kackerlackor eller trasiga madrasser. P g a den stora konkurrensen om turisterna finns det i Rom massor av billiga vandrarhem att bo på, även i centrum. Kolla t ex in Pensione Giamacia, Alice in Wonderland eller Hostel Pink Floyd, alla belägna i centrum.

För priser runt 20 € per person och natt kan man ibland hitta B&B’s, pensionat och vandrarhem, t ex Cherry Pensionhouse, Dino – Giolitto Guesthouse, och Hotel Lodi Roma. För detta pris får man dock vara beredd på att dela rum med andra och att standarden kanske inte är så hög, men reser man i grupp kan det vara ett fördelaktigt alternativ.

Boka i förväg?

Under högsäsong, maj till september, kan det vara bra att boka sitt hotell eller vandrarhem i förväg, speciellt om man har siktet inställt på något speciellt. Rom är en turisttät stad och många ställen blir fullbokade fort. Bokar man paketresor kan man komma billigare undan. Den som reser under vinterhalvåret, eller på backpackervis kan riskera att inte boka i förväg, att bara dyka upp kan ge lite fördelaktigt pris och risken för att inte hitta någonstans att bo är relativt liten, med undantag för julveckorna förstås.