Rom

Roms Stadsdelar

Rom är en stad spridd över ett relativt stort område, så även om den huserar miljoner människor så är foltätheten inte så stor som i andra storstäder. Varje stadsdel känns som en liten stad i sig vilket gör att Rom ger en ganska avslappnad och stressfri känsla i jämförelse med t ex Paris eller London.
 

Kolosseum

Kolosseum
Området runt Kolosseum och Forum Romanum är fullproppat med arkeologiska monument som får besökarna att tappa andan av dess överdåd och påminnelsen om Antika Rom och dess kejsare. Området är centralt beläget och bekvämt vad gäller kollektivtrafik, metron stannar precis utanför Kolosseum och Stazione Termini ligger på gångavstånd. I övrigt ligger det nära både Centro Storico och Via del Corso med alla shoppingbutiker och bussar går hela tiden. På söndagar är huvudgatan som går förbi Kolosseum och Forum Romanum stängd för trafik och tillgänglig enbart för fotgängare.

Centro Storico

Detta är området att vistas i för den som vill njuta av det romantiska Rom. Det är beläget i de centrala delarna där medeltida gränder får vem som helst att tro att han är skådespelare i en italiensk kärleksfilm. De vackraste torgen och fontänerna ligger här, inklusive Piazza Navona. Det finns hur många restauranger och barer som helst i Centro Storico och det är underbart att bara strosa omkring här, dag som natt. Visst finns mycket turister i detta område, men de flesta håller sig till de kända landmärkena Pantheon, Piazza Navona och Campo dei’Fiori, så går man några kvarter därifrån kan man upptäcka just de lugna och charmiga gator och gränder den riktige romantikern är ute efter.

Spanska trappan och Via del Corso

Roms Stadsdelar
Det finns en gata i Rom som kan jämställas med Londons Oxford Street, den heter Via del Corso, är belägen nära Spanska trappan och alldeles fullspäckad med butiker innehållande det allra senaste modet. Området runt Via del Corso och Spanska trappan är fullt av gränder och vindlande gator, barer, kaféer, restauranger och exklusiva butiker. För den med knapp budget är det riskfyllt att befinna sig här då området inte direkt kan kallas billigt, men för den som älskar shopping är det ett måste. Nära Spanska trappan finner man Villa Borghuese, vackra Piazza del Popolo, legendariska fontänen Fontana di Trevi och charmiga konstnärsgatan Via Margutta.

Termini

Stazione Termini är Roms största tågstation, expresståg från Fiumicino flygplats anländer till denna station liksom flygbussarna från Ciampino flygplats. Två metrolinjer möts vid denna station samt de flesta busslinjer både dag och natt. När det gäller att ta sig både runt och in eller ur Rom är denna punkt i staden väldigt central. Bor man i Rom under en väldigt kort period kan det vara en idé att försöka bo nära Termini, så att man slipper slösa en massa tid på att leta efter de bästa transportlösningarna. Nackdelen är förstås att området runt Termini inte är det mest attraktiva, det har inte mycket av den typiska charmen eller några historiska platser att beskåda, men detta till trots är det området där flest turister väljer att bo, p g a läget förstås.

Judiska Rom

Rom har Europas äldsta judiska samhälle, det har funnits judar här i mer än 2200 år och idag ligger det som finns kvar av de judiska kvarteren, som uppstod som ett ghetto under 1500-talet då judarna skulle skiljas åt från resten av befolkningen, kvar som ett historiskt minne från 300 år av förtryck. Mycket av de judiska kvarteren förstördes förstås, men än kan hitta spår. Området har en stor portion charm och under dagen är det väldigt trevligt att strosa runt och kolla in de koscheraffärer och bagerier som erbjuder läckerheter av olika slag. På kvällen bör man prova på en middag i någon av områdets mysiga restaurangerna.

Vatikanstaten

Vatikanen
Mitt i Rom ligger en alldeles självständig liten stat med en befolkning på blygsamma 800 personer. Den har existerat sedan 1929 och är katolikernas högste man – Påvens – hemland, men även om området bara existerat som självständig stat i 90 år så har den man som haft påvens titel bott i samma område sedan 1377. I Vatikanstaten finns en del av världens mest exklusiva konstverk, av t ex Michaelanglo och Raphael, dessutom finns ett bibliotek med innehåll av yttersta kulturella och historiska vikt. Två sevärdheter i detta turistens mekka är Peterskyrkan och Sixtinska kapellet.